Wat is ozon (O3) en wat is UV-C?

Ozon (O3)

Ozon (O3) is een krachtige oxidator en een vorm van zuurstof met unieke eigenschappen. Het is een kleurloos tot lichtblauw gas met een prikkelende geur en ontstaat van nature in de atmosfeer onder invloed van ultraviolette straling en elektrische ontladingen. Ozon speelt een dubbele rol: in de stratosfeer vormt het een beschermende laag die schadelijke uv-straling tegenhoudt, terwijl het in de troposfeer bijdraagt aan luchtvervuiling en fotochemische smog, met negatieve effecten op de gezondheid en het milieu. Om de ozonlaag te beschermen, zijn schadelijke stoffen zoals cfk’s wereldwijd verboden.

Ozon (O3) is een soort zuurstof die erg sterk is. Het is een gas dat je soms kunt ruiken, bijvoorbeeld na een blikseminslag of de geur bij een printer.

Ozon is een krachtig desinfectiemiddel dat op verschillende manieren wordt toegepast. Het wordt gebruikt voor het ontsmetten van drinkwater, zonder dat het een smaak achterlaat, en ook voor het desinfecteren van bronwater, zwemwater en oppervlakken die in contact komen met voedsel. Daarnaast helpt ozon bij het verwijderen van schimmels, het reinigen en bleken van stoffen, en het ontgeuren van interieurs en materialen na een brand. In de viskwekerijen wordt ozon gebruikt voor waterzuivering, t.b.v. recycling van water in kweekvijvers.

UV-C

In industriële chemische voorbehandelingsinstallaties is bacteriegroei een bekend probleem. Hoewel het vaak lijkt alsof dit probleem onder controle is door het gebruik van verschillende chemicaliën, is dit vaak slechts een tijdelijke oplossing. Bacteriën ontwikkelen namelijk resistentie tegen deze chemicaliën, wat leidt tot een voortdurende noodzaak om zwaardere of meer chemicaliën toe te voegen. Deze aanpak creëert een vicieuze cirkel van steeds intensievere bestrijding zonder het probleem daadwerkelijk op te lossen. Een innovatieve en duurzame oplossing voor dit probleem is het gebruik van UV-C-licht voor desinfectie.

UV-C-licht is een vorm van ultraviolet licht met een korte golflengte tussen 200 en 280 nanometer. Dit type licht is zeer effectief in het vernietigen van microbiologische organismen zoals bacteriën, virussen, en schimmels. In tegenstelling tot UV-A-licht (blacklight) en UV-B-licht (verantwoordelijk voor zonnebrand), is UV-C-licht bijzonder geschikt voor desinfectie. UV-C straling is energierijker dan zichtbaar licht en wordt effectief geabsorbeerd door nucleïnezuren, aminozuren en eiwitten. Deze straling kan chemische verbindingen verbreken, waardoor het bijzonder effectief is tegen micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Gelukkig wordt UV-C-licht volledig geblokkeerd door de atmosfeer, waardoor het van nature niet schadelijk is voor mensen. Echter, kunstmatige UV-C-lichtbronnen kunnen wel gevaarlijk zijn voor menselijk weefsel en moeten daarom zorgvuldig worden toegepast.